Wanneer Is Het Meubelmakersdag

Inhoudsopgave:

Wanneer Is Het Meubelmakersdag
Wanneer Is Het Meubelmakersdag

Video: Wanneer Is Het Meubelmakersdag

Video: Wanneer Is Het Meubelmakersdag
Video: Rainier (53) loopt stage als meubelmaker: 'Schitterend, iets moois maken' 2024, Mei
Anonim

Meubelmakersdag is een niet-officiële feestdag, die werd ingesteld als hun professionele feestdag door werknemers wiens activiteiten op de een of andere manier verband houden met de productie van meubels in Rusland.

Wanneer is het Meubelmakersdag
Wanneer is het Meubelmakersdag

Prehistorie van de dag van de meubelmaker

Meubels zijn een onmisbaar onderdeel van het eenvoudigste interieur, omdat het in de kamer niet alleen decoratieve, maar ook de meest praktische functies vervult: stoelen en fauteuils dienen om te zitten, kasten en dressoirs - om verschillende dingen en voorwerpen, bedden daar en banken te plaatsen doorslapen. Als gevolg hiervan is er thuis, op kantoor en in openbare gebouwen een bepaalde hoeveelheid meubilair, dat op zijn beurt het product is van de arbeid van specialisten in de meubelindustrie.

In tegenstelling tot vertegenwoordigers van andere industrieën hadden deze werknemers echter lange tijd geen beroepsvakantie, die wettelijk zou zijn goedgekeurd. Tegelijkertijd werden bijvoorbeeld beroepsvakanties voor werknemers in de houtindustrie, de oliesector en andere industrieën goedgekeurd in de jaren van de Sovjet-Unie, toen decreet nr. 3018-X "Op feestdagen en gedenkwaardige dagen" werd uitgevaardigd. Noch dit decreet, noch de daaropvolgende bevelen van de Russische regering bevatten echter enige vermelding van een beroepsvakantie voor meubelmakers.

De arbeiders in de industrie besloten deze oneerlijke situatie zelf op te lossen. Het initiatief in dit verantwoordelijke bedrijf werd genomen door de grootste non-profitorganisatie in de industrie, die als een soort vakbond fungeerde - de Association of Furniture and Woodworking Enterprises of Russia, opgericht in 1997. In de loop van een aantal jaren breidde het zijn rangen uit en versterkte het zijn gezag, en in het begin van de jaren 2000 kwam het met een voorstel om een professionele vakantie in te voeren voor werknemers in de meubelindustrie.

Dag van de meubelmaker

Werknemers in de industrie steunden gretig het initiatief van de Vereniging en als gevolg daarvan werd besloten om de Dag van de arbeider van de meubelindustrie in te stellen, die vaak simpelweg de Dag van de meubelmaker wordt genoemd. Op voorstel van de initiatiefnemers is de datum van de feestdag zwevend gezet, zodat deze altijd op een vrije dag valt. Sindsdien staan meubelprofessionals elke tweede zaterdag in juni in het middelpunt van de belangstelling van hun collega's, partners, klanten en geliefden, die dus een goede reden hebben om hen te laten weten hoeveel ze hun professionaliteit waarderen. Zo viel in 2014 bijvoorbeeld de Dag van de meubelmaker op 14 juni.

Deze datum is echter nog steeds onofficieel en wordt gevierd op basis van een peer-to-peer-overeenkomst tussen werknemers in de industrie. Er is nog steeds geen wetgevingsbesluit dat de Dag van de Meubelmaker als beroepsvakantie goedkeurt.

Aanbevolen: