Geschiedenis Van De Wereldvrouwendag Op 8 Maart

Geschiedenis Van De Wereldvrouwendag Op 8 Maart
Geschiedenis Van De Wereldvrouwendag Op 8 Maart

Video: Geschiedenis Van De Wereldvrouwendag Op 8 Maart

Video: Geschiedenis Van De Wereldvrouwendag Op 8 Maart
Video: Internationale vrouwendag 8 maart 2024, Mei
Anonim

Het is moeilijk voor tijdgenoten om zich een kalender met plechtige data voor te stellen zonder Internationale Vrouwendag op 8 maart. Maar weinig mensen weten hoe, wanneer en waarom deze vakantie is ontstaan. Op dit moment heeft het zijn politieke en sociale betekenis al verloren en is het de dag geworden waarop mannen geschenken geven en speciale aandacht besteden aan hun geliefde vrouwen.

Geschiedenis van de Wereldvrouwendag op 8 maart
Geschiedenis van de Wereldvrouwendag op 8 maart

De geschiedenis van de Wereldvrouwendag op 8 maart is zeer rijk aan gebeurtenissen, die verband houden met de namen van beroemde dames die in zowel de 19e als de 20e eeuw leefden, en het begon in het verre 1857. Het was toen dat de arbeiders van de weverij in New York de zogenaamde rally van lege potten organiseerden. Het doel van deze plechtige processie was om aandacht te vragen voor de machteloosheid en vernedering van vrouwen. De vrouwen op de bijeenkomst eisten dat ze erkend zouden worden als volwaardige burgers van het land en als gelijkwaardige leden van de samenleving. En de voorwaarden voor het evenement waren de volgende loonsverlaging. Volgens de tweede versie valt de datum van de feestdag samen met de gebeurtenissen van 8 maart 1917, de dag waarop de Petrogradse arbeiders van een textielfabriek de straten van de stad op gingen uit protest tegen de monarchie en de Voorlopige Regering en eiste gelijkheid tussen vrouwen en mannen, de mogelijkheid voor dames om de bestuursorganen van de staat te betreden.

Sinds de oudheid is een vrouw een minderjarig lid van de samenleving. Maar met de ontwikkeling van de beschaving verscheen het concept 'feminisme', dat genderverschillen in de samenleving uitwist en de sociale status van mannen en vrouwen gelijk maakt.

Het initiatief om Internationale Vrouwendag in te stellen en een bepaalde datum vast te stellen, ligt echter bij een van de grondleggers van de communistische beweging in Duitsland en een actieve strijder voor vrouwenrechten, Clara Zetkin. Klara deed een voorstel om deze feestdag op te nemen in de kalender van plechtige data tijdens een vergadering van de commissie voor de bescherming van de rechten van de vrouw in 1910. Maar zelfs toen werd er geen beslissing genomen en werd er geen specifieke dag voor de vakantie vastgesteld. De feestdag kreeg pas in 1921 een officiële status en daarna alleen op het grondgebied van de Sovjet-Unie en bevriende communistische landen, na de goedkeuring van de overeenkomstige conventie van de Internationale Conferentie van Communistische Vrouwen. Sindsdien wordt de feestdag jaarlijks gevierd en sinds 1966 is het uitgeroepen tot een vrije dag en is het in de meeste landen van de wereld buitengewoon populair geworden, vergelijkbaar met het vieren van het nieuwe jaar.

Op dit moment wordt Wereldvrouwendag op 8 maart niet alleen gevierd in de postcommunistische ruimte, maar ook in veel landen van het Afrikaanse continent, in Noord- en Zuid-Amerika.

Internationale Vrouwendag is een dag waarop vrouwen worden herdacht en geëerd, die een actieve rol hebben gespeeld in de geschiedenis van de mensheid, die pioniers zijn geworden in het bevorderen van vooruitgang en belangrijke wetenschappelijke ontdekkingen hebben gedaan. Op deze dag organiseerden vrouwen toevallig in het oude Griekenland een soort staking tegen de voortzetting van de bloedige oorlog, en in Frankrijk werd een "mars naar Versailles" georganiseerd met eisen voor het stemrecht, de eerste technische onderwijsinstelling voor vrouwen werd geopend in Rusland, de eerste autorace voor vrouwen werd gehouden … Maar in gewone gezinnen is deze dag een feestdag geworden van aandacht voor eerlijke seks, respect en eerbied voor hem, de manifestatie van de warmste gevoelens. Veel families hebben hun eigen tradities en zelfs ceremonies die typisch zijn voor deze specifieke feestdag.

Aanbevolen: