Vastenavond - De Geschiedenis Van De Vakantie

Vastenavond - De Geschiedenis Van De Vakantie
Vastenavond - De Geschiedenis Van De Vakantie

Video: Vastenavond - De Geschiedenis Van De Vakantie

Video: Vastenavond - De Geschiedenis Van De Vakantie
Video: Vastenavond 1935 in Bergen op Zoom 2024, Maart
Anonim

Vastenavond is een kenmerkende en heidense feestdag die al sinds de oudheid in heel Rusland wordt gevierd.

Feestelijke pannenkoeken
Feestelijke pannenkoeken

Vastenavond is een kenmerkende Russische feestdag die meestal eind februari - begin maart valt. Na een koude en donkere winter kijkt iedereen uit naar een warme en zonnige lente. Oude voorouders geloofden dat de lente hulp nodig had om te komen, hiervoor werden festiviteiten georganiseerd op Vastenavond. Een van de symbolen van Maslenitsa was de heidense god van de vruchtbaarheid en de zon - Yarilo. Elke lente herrees deze god, schonk de mensen de zon en de oogst, en tegen het einde van de herfst stierf hij.

De naam "Maslenitsa" zelf heeft twee varianten van oorsprong. Volgens de eerste versie komt het van het woord "boter omhoog". De heidenen probeerden tenslotte al het mogelijke te doen om de lente te sussen en het begin ervan te bespoedigen. Volgens de tweede versie is deze naam te danken aan het feit dat het vóór het begin van de Grote Vasten verboden was om vlees te eten, maar het was toegestaan om zuivelproducten te eten. Het hoofdgerecht in deze periode waren pannenkoeken, die in boter werden gebakken, vandaar de naam "Maslenitsa". Pannenkoek is trouwens ook een symbool van de zon.

Vastenavond wordt altijd zeven dagen gevierd, omdat het getal "7" magisch is. En de heidenen geloofden in alle voortekenen en bijgeloof. Ook valt deze feestdag in de week voor de Grote Vasten, en voor gelovigen is het een goede gelegenheid om te eten voor de zwaarste test van het jaar. Pannenkoekenweek heet "week", deze week vergaven de mensen elkaar en werden op alle mogelijke manieren verzoend. Het was een soort voorbereiding op de Grote Vasten.

Vastenavond is altijd beschouwd als een zeer luidruchtige en vrolijke vakantie. De winter voor het gewone volk was immers een echte test, en de komst van de lente werd gekenmerkt door warmte en een goede oogst. Daarom brachten de Russische mensen traditioneel de hele week op vakantie door - ze aten, dronken, gingen op bezoek, organiseerden vuistgevechten en dansten. Elk lid van het dorp nam actief deel aan de viering van Shrovetide, vandaar de naam "Wide Shrovetide". Dit is tenslotte hoe het Russische volk liep - wijd en vrij.

Maslenitsa is een traditionele Russische feestdag geworden, die niet alleen in dorpen, maar ook in grote steden wordt gevierd. De hele week door bakken mensen pannenkoeken en bezoeken, verheugen zich in de naderende komst van de lente. Het is gebruikelijk om op zondag afscheid te nemen van Vastenavond. Op deze dag worden de grootste festiviteiten georganiseerd, die eindigen met het verbranden van een rieten beeltenis van Maslenitsa en de naderende komst van de lente.

Aanbevolen: