Welke Kerkelijke Feestdagen Worden Gevierd In Oktober?

Inhoudsopgave:

Welke Kerkelijke Feestdagen Worden Gevierd In Oktober?
Welke Kerkelijke Feestdagen Worden Gevierd In Oktober?

Video: Welke Kerkelijke Feestdagen Worden Gevierd In Oktober?

Video: Welke Kerkelijke Feestdagen Worden Gevierd In Oktober?
Video: Wandelen in Gods waarheid! Zondag 10 Oktober 2024, Mei
Anonim

Het totaal aantal kerkvakanties overtreft het aantal dagen in een jaar beduidend, dus bijna elke dag zijn er meerdere feestelijke evenementen. Ze zijn onderverdeeld naar plechtigheid in groot, middelgroot en klein, evenals volgens het object van verheerlijking - in de Moeder van God, de Heer en ter ere van de heiligen.

De belangrijkste feestdag in oktober is de voorbede van de Maagd
De belangrijkste feestdag in oktober is de voorbede van de Maagd

De belangrijkste kerkelijke feestdag van oktober

De belangrijkste feestdag in oktober is de bescherming van de Allerheiligste Theotokos, die tot de categorie van de groten behoort. In de kerkelijke kalender is de datum 14 oktober toegewezen aan de Cover.

Deze feestdag was gebaseerd op de gebeurtenis die plaatsvond - de verschijning in 910 van de Moeder Gods in Constantinopel in de Blachernae-kerk, waar de inwoners van de stad, op de vlucht voor vijanden, hun toevlucht zochten. Volgens het bestaande kerkelijke geloof verscheen de Maagd Maria voor de gelovigen, strekte een omophorion over hen uit - een witte sluier - en offerde een gebed op voor de redding van de wereld van lijden en tegenspoed.

Onder de mensen wordt Pokrov beschouwd als de meest gunstige tijd voor matchmaking en bruiloften.

In Rusland werd deze feestdag twee en een halve eeuw later gevierd. Het nam wortel en begon van zo'n groot belang te worden vanwege het feit dat de Moeder van God werd beschouwd als de patrones van boeren. Daarom werd de voorbede op grote schaal gevierd in het boerenleven, waarbij veel van de riten van de oude Slavische feestdag werden opgenomen om het einde van het veldwerk in de herfst te markeren.

Andere orthodoxe feestdagen in oktober

Op 8 oktober wordt een van de meest gerespecteerde orthodoxe heiligen, Sergius van Radonezh, herdacht. Zijn daden en verdiensten zijn algemeen bekend dankzij het leven, geschreven door de prediker Epiphanius de Wijze. Gedurende vele jaren was hij in het klooster van St. Sergius van Radonezh en was hij getuige van zijn christelijke heldendaden.

Sergius van Radonezh stichtte het Trinity-klooster, dat later de beroemde Trinity-Sergius Lavra werd. Als abt van het klooster restaureerde hij de kloosterherberg in Rusland, werd hij de ideologische inspirator van de verzameling appanage-landen rond Moskou en de overwinning van de Russische troepen in de Slag bij Kulikovo.

Op 9 oktober wordt Johannes de Theoloog gehuldigd. Een naaste discipel van Jezus Christus - samen met Petrus predikte hij de leer van Christus in Jeruzalem. In Rome werd Johannes gevangengenomen, gemarteld en naar het onbewoonde eiland Patmos in de Egeïsche Zee gestuurd. Daar doorstond hij zware ontberingen, werkte hij hard en schreef hij zijn beroemde "Openbaring", ook wel "Apocalyps" genoemd.

31 oktober is de herdenkingsdag van de apostel en evangelist Lucas. Arts en kunstenaar, Luke was een van de best opgeleide discipelen en metgezellen van Jezus Christus en was een van de eerste 12 apostelen. Onder leiding van Paulus schreef hij zijn evangelie en de Handelingen van de Heilige Apostelen.

Volgens de kerkelijke traditie schreef de evangelist Lukas als eerste op het bord de beeltenis van de Moeder Gods met de Heiland in haar armen. Hij is ook de auteur van nog 2 iconen van de Allerheiligste Theotokos. Er wordt aangenomen dat het met deze 3 iconen was dat de traditie van het schilderen van iconen begon.

Lucas predikte de leer van Christus in Libië en Egypte. In Thebe werd hij op 84-jarige leeftijd de marteldood gestorven door door heidenen aan een olijfboom te worden opgehangen.

Aanbevolen: