Hoe Is De Viering Van De Geboorte Van Ganesh Chaturti

Hoe Is De Viering Van De Geboorte Van Ganesh Chaturti
Hoe Is De Viering Van De Geboorte Van Ganesh Chaturti

Video: Hoe Is De Viering Van De Geboorte Van Ganesh Chaturti

Video: Hoe Is De Viering Van De Geboorte Van Ganesh Chaturti
Video: Vinayaka Jananam | Lord Ganesh Birth Story in Telugu | with 3d Graphics | Ganesh Chaturthi 2021 2024, Mei
Anonim

Ganesh Chaturti, de god van wijsheid en overvloed, is een van de beroemdste en meest gerespecteerde goden in het Indiase pantheon. De geboorte van Ganesh wordt in het hele land gevierd, de viering gaat gepaard met tal van riten en ceremonies.

Hoe is de viering van de geboorte van Ganesh Chaturti
Hoe is de viering van de geboorte van Ganesh Chaturti

In 2012 vindt de viering van de geboorte van Ganesh Chaturti plaats op 19 september. De god ziet er nogal eigenaardig uit: hij heeft een olifantenkop op een menselijk lichaam, een grote bolvormige buik, vier armen. In plaats van twee slagtanden voor een olifant heeft Ganesh er maar één. Volgens het oude Indiase epos is deze god de zoon van Shiva en Parvati. Er zijn verschillende versies van hoe de baby het hoofd van een olifant kreeg. Volgens de eerste waren ze vergeten de god Shani uit te nodigen voor de viering ter gelegenheid van de geboorte van Ganesh. Boos keek hij naar het hoofd van de baby. Om hem te redden, adviseerde Brahma Parvati om de baby het hoofd te geven van het eerste wezen dat tegenkwam, het bleek een olifant te zijn.

Volgens de tweede legende hakte Shiva zelf het hoofd van de baby af toen hij probeerde hem niet in Parvati's kamers te laten. Shiva realiseerde zich wat hij had gedaan en probeerde zijn vrouw te troosten door de baby het hoofd van een olifant te geven. Wat betreft een van de slagtanden, Ganesh verloor het in een gevecht met Parasurama. Hij kwam naar Shiva, maar Ganesha's vader sliep en de jonge god besloot de gast niet binnen te laten. Uit woede sneed hij een slagtand af met een bijl.

In India geniet Ganesh Chaturti van grote liefde - dit is de god van wijsheid, geluk en overvloed, die helpt in moeilijke alledaagse situaties. Bij het starten van een belangrijk bedrijf wenden Indiërs zich zeker tot Ganesh voor hulp. Afbeeldingen en sculpturen van de godheid zijn wijdverbreid in heel India en er zijn veel tempels ter ere van hem gebouwd.

Gezien de hulp die Ganesh biedt, is het helemaal niet moeilijk om het respect te begrijpen dat de mensen in India voor hem hebben. Op de verjaardag van God kleden de hindoes zich in de beste kleding en vanaf de ochtend brengen ze Ganesha-bloemen, verschillende snoepjes, melk, fruit - men gelooft dat hij een goede eetlust heeft, zoals blijkt uit een grote buik. Beelden van de godheid worden door de straten gedragen, besmeurd met wierook en zingende gebeden. Beeldjes van de god zijn gemaakt van klei, wat het hele jaar door geluk zal brengen. Ze nemen afscheid van de oude figuren, met gebeden en de grootste eerbied, en laten ze in het water van rivieren en meren zakken.

Olifanten leven in veel tempels die aan Ganesh zijn gewijd. Op de dag van de feestdag wordt een beeld van een godheid op de olifant opgericht, waarna het met alle eer door de tempel wordt gedragen. De meest kleurrijke en prachtige vieringen ter ere van de geboorte van Ganesh worden gehouden in de stad Mumbai (voorheen Bombay), duizenden pelgrims uit heel India komen naar het festival.

Aanbevolen: