Wanneer Is Familiedag?

Inhoudsopgave:

Wanneer Is Familiedag?
Wanneer Is Familiedag?

Video: Wanneer Is Familiedag?

Video: Wanneer Is Familiedag?
Video: Familiedag 2024, April
Anonim

Familiedag neemt een speciale plaats in tussen de vele plechtige data. Deze feestdag staat in het teken van traditionele menselijke waarden en de historische continuïteit van generaties.

Wanneer is familiedag?
Wanneer is familiedag?

Internationale familiedag

Internationale Familiedag wordt jaarlijks gevierd op 15 mei. De Algemene Vergadering van de VN (Verenigde Naties) heeft 1994 uitgeroepen tot het Internationale Jaar van het Gezin. Daarnaast werd een resolutie aangenomen, waarin onder meer werd aangegeven dat jaarlijks op 15 mei de Internationale Dag van het Gezin zou worden gevierd.

Deze feestdag is bedoeld om de publieke aandacht te vestigen op de talrijke problemen van het gezin. Dit geldt in het bijzonder voor gezinnen met veel kinderen, gezinnen die worden getroffen door vijandelijkheden of die in ernstige financiële moeilijkheden verkeren.

De proclamatie van de Internationale Dag van het Gezin was aanleiding voor een aantal promotionele activiteiten. In verschillende landen worden thematische conferenties, radio- en televisieprogramma's gehouden, die de aandacht vestigen op belangrijke problemen van het gezin in het algemeen en voor elke specifieke regio in het bijzonder.

Het thema van de feestelijke evenementen is elk jaar anders. Zo was in 2005 het hoofdthema 'De impact van hiv en aids op het welzijn van gezinnen' en in 2010 was het 'De impact van migratie op gezinnen over de hele wereld'.

Familiedag in Rusland

Naast de Internationale Dag van het Gezin, viert Rusland jaarlijks op 8 juli de Dag van Familie, Liefde en Trouw. De beslissing om deze vakantie te lanceren werd in 2008 genomen.

De Dag van Familie, Liefde en Trouw heeft zijn eigen interessante verhaal. Het idee van de opkomst van deze feestdag is van de inwoners van de stad Murom (regio Vladimir), die de relikwieën van de echtgenoten Peter en Fevronia, beschermheren van het orthodox-christelijke huwelijk, opslaat.

Het verhaal van hun liefde en leven is tot op onze dagen bekend dankzij het "Verhaal van Peter en Fevronia van Murom", dat in de 16e eeuw werd geschreven door Yermolai Erasmus.

Volgens de legende leed prins Peter aan lepra. Eens in een droom had hij een visioen dat het meisje Fevronia uit het dorp Laskovoy, dat zich in het Ryazan-land bevindt, hem zou kunnen genezen. Peter vond deze maagd, ze genas de prins en werd zijn vrouw.

Peter en Fevronia waren voorbeelden van echtelijke liefde, trouw en gezinsgeluk. Volgens de legende stierven ze op dezelfde dag - 25 juni (8 juli - volgens de nieuwe stijl) in 1228. Hun lichamen, die zich op verschillende plaatsen bevonden, kwamen op de een of andere manier op wonderbaarlijke wijze in dezelfde kist terecht. In 1547 werden Peter en Fevronia heilig verklaard en hun relikwieën worden bewaard in de kerk van het Holy Trinity-klooster in de stad Murom.

De vakantie heeft zijn eigen prijs - "Medaille voor liefde en loyaliteit". De ene kant van de medaille is versierd met een portret van Peter en Fevronia, aan de andere kant is er een kamille (een symbool van de vakantie). Op deze dag worden er verschillende evenementen gehouden gericht op het ondersteunen van gezinnen, waarbij veel aandacht is voor grote gezinnen.

Aanbevolen: