Wanneer Is De Dag Van De Heilige Drievuldigheid (Pinksteren) In

Inhoudsopgave:

Wanneer Is De Dag Van De Heilige Drievuldigheid (Pinksteren) In
Wanneer Is De Dag Van De Heilige Drievuldigheid (Pinksteren) In

Video: Wanneer Is De Dag Van De Heilige Drievuldigheid (Pinksteren) In

Video: Wanneer Is De Dag Van De Heilige Drievuldigheid (Pinksteren) In
Video: Wat vieren we met Pinksteren? 2024, Mei
Anonim

Holy Trinity Day is een christelijke feestdag met een rijke geschiedenis. Het begon pas op grote schaal te worden gevierd na de doop van Rus, dankzij de inspanningen van Sergius van Radonezh. In 2019 valt de orthodoxe drie-eenheid op 16 juni en valt samen met de katholieke.

Wanneer is de Dag van de Heilige Drievuldigheid (Pinksteren) in 2019
Wanneer is de Dag van de Heilige Drievuldigheid (Pinksteren) in 2019

Dag van de Heilige Drie-eenheid: de geschiedenis van de vakantie

Holy Trinity Day is een belangrijke kerkelijke feestdag. Het symboliseert de verering en erkenning van de eenheid van God de Vader, de Zoon van de Verlosser en de Heilige Geest. De vakantie begon te worden gevierd aan het begin van de geboorte van het christendom. Op een belangrijke dag verzamelden de apostelen zich in de lichte kamer en de Heilige Geest daalde op hen neer in de vorm van tongen van vlammen die schenen, maar niet brandden. Dit gebeurde op de vijftigste dag na de terechtstelling van Christus. De Heilige Geest begiftigde de apostelen met de kracht en het vermogen om in verschillende talen te spreken. Hierdoor konden ze het goede nieuws over de hele wereld brengen en mensen over de Heiland vertellen.

Beeld
Beeld

Drie-eenheid in 2019

Trinity is een feestdag die geen vaste datum heeft. Het valt elk jaar op een ander nummer. Alleen de dag van de week blijft ongewijzigd. Drie-eenheid wordt altijd gevierd op zondag, de vijftigste dag na Pasen. Daarom wordt het ook wel Pinksteren genoemd.

Om erachter te komen wanneer orthodoxe christenen de Drie-eenheid vieren, moet je 49 dagen of 7 weken tellen vanaf Pasen. In 2019 werd Pasen gevierd op 28 april. Trinity valt op 16 juni. In dit geval valt de katholieke feestdag samen met het orthodoxe Pinksteren. Katholieken vieren de feestdag ook op 16 juni.

Beeld
Beeld

Hoe Drie-eenheid wordt gevierd

In de moderne wereld vieren mensen de Drie-eenheid op grote schaal. Sommige orthodoxe tradities zijn nauw verweven met de heidense cultuur. Gelovigen maken het huis van tevoren schoon, wat het begin van een nieuw leven symboliseert. Op de zaterdag voor Pinksteren is het gebruikelijk om overleden familieleden voor te bereiden en te herdenken. Kerkdiensten worden gehouden in kerken. Het is op deze dag vooral belangrijk om de verdronkenen en al degenen die niet door hun eigen dood zijn omgekomen, te herdenken.

Er is geen traditionele zondagse liturgie over Trinitatis. Het wordt vervangen door een feestelijke dienst. Na de middagdienst vinden vespers plaats, die gepaard gaan met gebeden ter verheerlijking van de Heilige Geest die naar de aarde is neergedaald. Met Pinksteren is het gebruikelijk om tempels te versieren met groene takken van berken en esdoorn. De vloer is bedekt met kruiden en alsem. Priesters dragen smaragdkleurige gewaden voor de feestelijke dienst.

Beeld
Beeld

Op Trinity is het gebruikelijk om berkentakken of kruiden te wijden. Ze kunnen thuis naast de pictogrammen of ergens anders worden geplaatst. Er wordt aangenomen dat de gewijde takken de bewoners van het huis beschermen. Gedroogde kruiden kunnen aan thee worden toegevoegd. Dit is vooral handig voor mensen die genezen willen worden van ziekten.

Vroeger maakten mensen op Trinity bezems klaar voor het bad, en de meisjes weefden kransen en vroegen zich af voor hun verloofde. Je moest een krans op je hoofd leggen en voorzichtig, zonder hem met je handen aan te raken, op het oppervlak van het reservoir laten zakken. Men geloofde dat een krans die in elke richting wegdreef, een vroeg huwelijk voorspelde. Een verzonken krans is een voorbode van problemen.

Beeld
Beeld

In moderne steden en dorpen op Trinity worden feestelijke festiviteiten en beurzen gehouden. Traditiegetrouw moet je na een bezoek aan de tempel zeker een stukje brood eten. Vroeger droogden mensen stukjes brood en voegden ze vervolgens kruimels toe aan het deeg voor bruidstaarten, zodat het leven van de pasgetrouwden gelukkig was.

Je kunt niet voor Trinity werken. Het verbod geldt ook voor zwemmen in waterlichamen. Volgens een oud geloof slepen zeemeerminnen op deze dag toeristen het water in. Pinksteren is een geweldige datum voor matchmaking en een nieuw begin.

Aanbevolen: