Zigeunerhuwelijk En Zijn Tradities

Inhoudsopgave:

Zigeunerhuwelijk En Zijn Tradities
Zigeunerhuwelijk En Zijn Tradities

Video: Zigeunerhuwelijk En Zijn Tradities

Video: Zigeunerhuwelijk En Zijn Tradities
Video: Manuella Nico Bruiloft Woonwagenkamp Eindhoven Hochzeit Nederland Weddingtrailer 2024, April
Anonim

Elke natie heeft zijn eigen gebruiken en tradities die betrekking hebben op letterlijk alle aspecten van het leven. De zigeunermensen zijn geen uitzondering. Bovendien houden de Roma zich zeer strikt aan hun eigen gewoonten en tradities en proberen ze niets van buitenaf over te nemen. Dit geldt ook voor het huwelijksritueel. Dus hoe gebeurt een zigeunerhuwelijk?

Zigeunerhuwelijk en zijn tradities
Zigeunerhuwelijk en zijn tradities

Vroeg huwelijk is gebruikelijk

Roma-huwelijken worden vroeg genoeg gesloten. Ouders vinden dat dit nodig is zodat jongeren niet bederven. Tegelijkertijd gaan zigeunerjongens en -meisjes niet op date, gaan ze niet naar disco's. Daarom leren ze elkaar kennen op andermans bruiloften. Daar zorgen de ouders van jongeren voor hun toekomstige schoonzonen of schoondochters.

Vaak wordt een bruiloft voorbereid met behulp van de zogenaamde "zigeunerpost". De ouders van een jongen komen er bijvoorbeeld achter dat een mooi meisje in een stad opgroeit. Dan komen ze en houden een soort bruid vast.

Hoewel dit niet de oude tijd is, zijn zigeuners het meestal eens met de mening van hun ouders over de keuze van een levenspartner.

Als de kwestie van de bruiloft is opgelost, moeten de ouders van de bruidegom het losgeld betalen aan de familie van de bruid. Als de ouderlingen de keuze van de jongeren niet goedkeuren, kunnen de jongen en het meisje weglopen. Dan ontvangt de familie van de bruid niet alleen het losgeld, maar moet ook alle kosten van de bruiloft zelf dragen.

Hoe is een zigeunerhuwelijk?

Het feest duurt drie dagen. Op de eerste dag moeten de bruid en bruidegom gescheiden worden gehouden. De bruid is in een mooie jurk, maar niet wit. Traditioneel vinden symbolische onderhandelingen plaats tussen de senior leden van families. Als het eindigt, worden kleurrijke linten in het haar van de bruid geweven en nemen de ouders van de bruidegom haar mee uit om te dansen. Dit is een teken dat het meisje vanaf nu tot hun familie behoort.

Op de tweede dag roept de bruidegom de bruid op, gekleed in een witte jurk. Traditioneel wordt ze 's ochtends in een vlecht gevlochten, als teken van afscheid van de meisjestijd. Jongeren maken een ritje door de stad. Ze worden alleen vergezeld door hun leeftijdsgenoten. In de regel is er geen ceremonie bij de burgerlijke stand.

Na het schaatsen gaan de jongeren naar de feestzaal, bij de ingang waar water en snoep onder hun voeten wordt gegoten als een wens voor een schoon en zoet leven. Dan worden ze gezegend met een icoon of een brood. De koppelaar leidt de jongeren drie keer rond de tafel en het banket begint. Mannen zitten apart van vrouwen. Laat in de avond worden de vlechten van de bruid losgedraaid en nemen de koppelaars de jongen mee naar de slaapkamer.

Het is nog steeds gebruikelijk voor zigeuners om gasten een laken met bloedsporen te laten zien als bewijs van de integriteit van de bruid.

De derde dag wordt "perezva" genoemd. De maaltijd begint met lamsbouillon. Gasten krijgen de bruidsschat van de bruid te zien. Iedereen moet ervoor zorgen dat ze het huis van haar vader niet met lege handen verlaat. Gasten kunnen desgewenst ook iets van zichzelf geven. Dan wordt de bruidsschat in de auto's gedaan en rijdt de jonge vrouw met haar man naar een nieuw huis.

Aanbevolen: