Hoe Is Wereld Autovrije Dag?

Hoe Is Wereld Autovrije Dag?
Hoe Is Wereld Autovrije Dag?

Video: Hoe Is Wereld Autovrije Dag?

Video: Hoe Is Wereld Autovrije Dag?
Video: Autoloze zondag in 1973 2024, Mei
Anonim

World Carfree Day wordt op 22 september in veel landen over de hele wereld gehouden. Het wordt gehouden onder het motto "Stad als ruimte voor mensen, een ruimte voor leven". Op deze dag werden automobilisten en motorrijders verzocht te stoppen met het gebruik van voertuigen.

Hoe is Wereld Autovrije Dag?
Hoe is Wereld Autovrije Dag?

Voor de eerste keer werd "Dag zonder auto" gehouden in 1998 in Frankrijk, en in 2001 werden meer dan duizend steden in 35 landen van de wereld (Japan, Brazilië, Canada, enz.) officiële deelnemers aan het evenement. Sinds 2002 organiseert de Europese Commissie de Europese Mobiliteitsweek (16-22 september), die samenvalt met de Autoloze Dag.

Tijdens deze week houden de organisatoren acties om mensen te herinneren aan de schadelijke effecten van auto's op het milieu. Op 22 september worden in Parijs, volgens de gevestigde traditie, de centrale straten van de stad geblokkeerd. Op deze dag mogen alleen elektrische auto's en taxi's erop rijden. Iedereen kan gratis fietsen krijgen bij speciale punten voor de beveiliging van identiteitsdocumenten. In veel buitenlandse steden is het openbaar vervoer op 22 september gratis.

Momenteel nemen meer dan 100 miljoen mensen in 1500 steden over de hele wereld deel aan de campagne "Car Free Day". Helaas negeren de autoriteiten van de overgrote meerderheid van de Russische steden deze gebeurtenis. In 2005 nam alleen Belgorod deel aan het evenement, in 2006 deed Nizhny Novgorod mee en in 2008 begonnen de acties ook in Moskou. In 2010 hebben het Wereld Natuur Fonds van Rusland, de lokale autoriteiten van St. Petersburg, Tver en enkele andere steden deelgenomen aan de organisatie van evenementen op de Autovrije Dag.

In Moskou werd bewoners gevraagd om het reizen met privéauto's op te geven en gebruik te maken van de diensten van het vervoer van de hoofdstad. De kosten van kaartjes voor de Dag zonder auto zijn gehalveerd. De organisatoren van de actie adviseerden bestuurders ook om de motoren van hun auto aan te passen, wat de schadelijke uitstoot in de atmosfeer met 10% zou verminderen, de motoren bij stops uit te zetten en minder persoonlijke auto's te gebruiken.

In steden over de hele wereld die zich zorgen maken over de toestand van het milieu (Amsterdam, Kopenhagen, Stockholm, Oslo, enz.), nemen lokale autoriteiten niet alleen actief deel aan de organisatie van het Dagvervoer, de inrichting van voetgangerszones en de aanleg van fiets paden.

Aanbevolen: